wtorek, 2 kwietnia 2013

Nalewka jagodowa




Składniki:

- jagody - 2 szklanki
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:

Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte jagody umieścić w dużym słoiku, dodać 2 duże łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Chcąc uzyskać wytrawną zdrowotną nalewkę nie dodajemy cukru. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Jagody, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

4 komentarze:

  1. Wspaniale musi pachnieć i smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, mmm.... wieczorkiem z herbatką :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ma być nalewka? chyba wódka z kolorem jagodowym :)
    Ważne, że zdjęcia ładne.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń