środa, 19 czerwca 2013

Nalewka z melisy



Składniki:

- liście melisy i mięty - tak aby wypełniały 1 słój o pojemności 1,7 l
- spirytus - 400 ml
- woda - 550 ml
- cukier - 2 łyżki
- goździki - 2 szt.
- cynamon - szczypta

Sposób przygotowania:


Zmieszać spirytus z 300 ml przegotowanej zimnej wody. Umytymi liśćmi melisy oraz kilkoma liśćmi mięty wypełnić w 3/4 słój i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Z pozostałej 1/4 ilości liści i 250 ml wrzącej wody zaparzyć aromatyczną herbatę. Po ostygnięciu herbaty wywar w całości przelać do słoja, dosypać 2 łyżki cukru, goździki i cynamon. Wymieszać i odstawić na kilka dni w słoneczne miejsce. Jeśli nalewka będzie dłużej stała w słońcu, napój zmieni barwę z zielonej na brązową. Melisówkę zlać do butelek wyciskając przy tym dokładnie liście melisy. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po kilku tygodniach leżakowania. Na zdrowie. 

3 komentarze:

  1. Cudna nalewka , a jakie piękne zdjęcie chciałabym umieć tak ujmować aparatem swoje specjały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowo, a co do zdjęcia to nic prostszego, przymierzyć, dobrze oświetlić i zdjęcie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podejrzewam, że ta nalewka służy jako lekarstwo, a nie do towarzyskiego spędzenia czasu. Jak należy dawkować ten specyfik? "Z góry" dziękuję za informację.

    OdpowiedzUsuń