wtorek, 25 czerwca 2013

Nalewka z czereśni



Składniki:

- czereśnie - 0,5 kg
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- cukier - 3 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:


Sezon zbierania owoców jest w pełni więc tym razem nadszedł czas na czereśniówkę. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Dojrzałe i soczyste czereśnie umyć i wydrylować. Owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 3 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym alkoholem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Czereśnie, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

2 komentarze:

  1. wow, co za piękne zdjęcie!
    zresztą, wszystkie na blogu są zjawiskowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń