piątek, 22 lutego 2013

Nalewka z moreli



Składniki:

- morele - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 4 łyżki stołowe


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste morele pokroić w ćwiartki wcześniej pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 4 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. 
Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać kolejne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.



2 komentarze:

  1. Pewnie jest wysmienita, w tym roku zrobię taką samą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moja skisła i nie mam pojęcia dlaczego :(
    Jarek

    OdpowiedzUsuń