poniedziałek, 4 lutego 2013

Nalewka orzechowa


Składniki:

- orzechy włoskie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania:


Orzechówka to nalewka zdrowotna - najlepsza na dolegliwości żołądkowe. Najważniejszym składnikiem są orzechy włoskie zbierane w okolicach miesiąca lipca. Orzechy muszą być zielone i niedojrzałe. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte orzechy włoskie pokroić na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku, dodać 1 łyżkę miodu i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz