niedziela, 3 lutego 2013

Nalewka malinowa



Składniki:

- maliny - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki stołowe cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz