czwartek, 7 lutego 2013

Nalewka z pigwy



Składniki:

- Pigwy - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe owoce pigwy obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i odrobinę soku z cytryny. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce.   Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz