Składniki:
- mleko 3,2% - 1 litr
- śmietana kwaśna 18% - 200 ml
- jajko - 1 szt.
- sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko. Podczas gotowania wsypać jedną łyżeczką soli. W kubku wymieszać jajko ze śmietaną. Wlać do garnka z gotującym się mlekiem wcześniej przygotowaną mieszaninę jajka i śmietany. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 20 min., aż do chwili, kiedy ser oddzieli się od serwatki.
Zawartość przelać na durszlak pokryty pieluchą tetrową. Po odsączeniu serwatki ser pozostawić do ostudzenia. Nadaje się do natychmiastowego spożycia.
Do przepisu użyłem mleka pasteryzowanego w 75 st. C (nie UHT).
Smacznego.
Zawartość przelać na durszlak pokryty pieluchą tetrową. Po odsączeniu serwatki ser pozostawić do ostudzenia. Nadaje się do natychmiastowego spożycia.
Do przepisu użyłem mleka pasteryzowanego w 75 st. C (nie UHT).
Smacznego.