Raki produkowana jest poprzez destylację sfermentowanych owoców, najczęściej winogron, rzadziej śliwek. W Albanii pije się ją z małych kieliszków zwanych "teke" co oznacza pojedynczy strzał, a w dosłownym tłumaczeniu z albańskiego - dubeltówka. Może się zdarzyć, że zostaniemy poczęstowani "dopio" - podwójny strzał, czyli napój podany w szklance. Podczas wizyt w domach albańskich zazwyczaj goście są częstowani trunkiem - nie należy odmawiać poczęstunku, ponieważ jest to obraźliwe dla gospodarza. Należy jednak pamiętać, że raki to alkohol ok. 40 %. Raki Rushi czyli Raki z winogron w Albanii można kupić w przeliczeniu już za ok. 13 zł. ;)
wtorek, 14 maja 2013
środa, 1 maja 2013
Likier kajmakowy
Składniki:
- puszka kajmaku
- wódka - 0,5 l
- kawa - 75 ml
- śmietanka 30% - 200 g
Sposób przygotowania:
Likier kajmakowy nazywany też domowym Baileys-em jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Konsystencja likieru powinna być umiarkowanie gęsta, natomiast smak słodki.
wtorek, 2 kwietnia 2013
Nalewka jagodowa
Składniki:
- jagody - 2 szklanki
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte jagody umieścić w dużym słoiku, dodać 2 duże łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Chcąc uzyskać wytrawną zdrowotną nalewkę nie dodajemy cukru. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Jagody, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
środa, 27 marca 2013
Miodówka
Składniki:
- miód - 100 ml
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
Sposób przygotowania:
Przepis na miodówkę jest niezwykle prosty. Podobnie jak w przypadku nalewek, rozcieńczamy spirytus, czyli do 0.5 L spirytusu dolewamy 0,7 L zimnej przegotowanej wody oraz 100 ml miodu, najlepiej spadziowego. Moim zdaniem miód spadziowy nadaje najlepszy smak miodówce. Mieszankę rozlewamy do butelek, po kilkudniowym "przegryzieniu" nadaje się do spożycia.
piątek, 22 lutego 2013
Nalewka z moreli
Składniki:
- morele - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 4 łyżki stołowe
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste morele pokroić w ćwiartki wcześniej pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 4 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce.
Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać kolejne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać kolejne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
niedziela, 17 lutego 2013
Nalewka wiśniowa
Składniki:
- wiśnie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste wiśnie umyć i w większej ilości wydrylować, zostawiając kilka owoców z pestkami. Wiśnie umieścić w dużym słoiku, dodać 3 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Wiśnie, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
poniedziałek, 11 lutego 2013
Nalewka brzoskwiniowa
Składniki:
- brzoskwinie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowa
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste brzoskwinie pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
czwartek, 7 lutego 2013
Nalewka z pigwy
Składniki:
- Pigwy - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe owoce pigwy obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i odrobinę soku z cytryny. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
środa, 6 lutego 2013
Nalewka ze śliwek
Składniki:
- śliwki węgierki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowe
- rodzynki
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste śliwki pokroić w ćwiartki pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru oraz kilka rodzynek. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
Nalewka gruszkowa
Składniki:
- gruszki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- cynamon
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste gruszki obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i szczyptę cynamonu. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
poniedziałek, 4 lutego 2013
Nalewka orzechowa
Składniki:
- orzechy włoskie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania:
Orzechówka to nalewka zdrowotna - najlepsza na dolegliwości żołądkowe. Najważniejszym składnikiem są orzechy włoskie zbierane w okolicach miesiąca lipca. Orzechy muszą być zielone i niedojrzałe. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte orzechy włoskie pokroić na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku, dodać 1 łyżkę miodu i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
niedziela, 3 lutego 2013
Nalewka malinowa
Składniki:
- maliny - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier
Sposób przygotowania:
Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki stołowe cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
środa, 30 stycznia 2013
Nalewka truskawkowa
Składniki:
- truskawki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier
Sposób przygotowania:
Zmieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)