poniedziałek, 11 lutego 2013

Nalewka brzoskwiniowa



Składniki:

- brzoskwinie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowa


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste brzoskwinie pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

1 komentarz:

  1. robię naleweczkę... czy słoik należy zakręcić? bo wydaje się ze tak skoro jest wlany spirytus/wódka

    dzięki i pozdrawiam,
    Sebastian

    OdpowiedzUsuń