Składniki:
- czereśnie - 0,5 kg
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- cukier - 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania:
Sezon zbierania owoców jest w pełni więc tym razem nadszedł czas na czereśniówkę. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Dojrzałe i soczyste czereśnie umyć i wydrylować. Owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 3 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym alkoholem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Czereśnie, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.