Składniki:
- truskawki - 0,5 kg
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- cukier
- imbir - niewielka szczypta
- rodzynki - kilka sztuk
- wanilia
Sposób przygotowania:
Dziś przygotowałem inną wersję nalewki truskawkowej. Połączenie aromatu soczystych truskawek z korzennymi przyprawami i słodkim smakiem rodzynek daje niepowtarzalny smak. Podobnie jak podczas przygotowywania poprzednich nalewek, należy zmieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Usunąć z owoców szypułki, umyć i umieścić w dużym słoiku, dodać rodzynki, szczyptę zmielonego imbiru, niewielki kawałek laski wanilii, kilka rodzynek, dosypać 2 łyżki cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek, a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach, kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.