poniedziałek, 23 września 2013

Nalewka z żurawiny



Składniki:


- żurawina - 2 szklanki
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- cukier
- miód - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania:

Do wykonania powyższej nalewki zainspirował mnie pochodzący z sieci przepis na staropolską żurawinówkę biłgorajską, pozwoliłem sobie jednak na drobne modyfikacje. 
Żurawinę włożyć na jeden dzień do zamrażarki. Po rozmrożeniu owoce rozdrobnić i umieścić w słoju, dodać miód oraz zalać wcześniej przygotowanym roztworem spirytusu z wodą. Słój odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsając nim. Następnie napój zlać do butelek, a do owoców w słoiku dosypać dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach, kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.




środa, 17 lipca 2013

Nalewka z truskawek




Składniki:


- truskawki - 0,5 kg
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- cukier
- imbir - niewielka szczypta
- rodzynki - kilka sztuk
- wanilia

Sposób przygotowania:


Dziś przygotowałem inną wersję nalewki truskawkowej. Połączenie aromatu soczystych truskawek z korzennymi przyprawami i słodkim smakiem rodzynek daje niepowtarzalny smak. Podobnie jak podczas przygotowywania poprzednich nalewek, należy zmieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Usunąć z owoców szypułki, umyć i umieścić w dużym słoiku, dodać rodzynki, szczyptę zmielonego imbiru, niewielki kawałek laski wanilii, kilka rodzynek, dosypać 2 łyżki cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek, a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach, kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.  


wtorek, 25 czerwca 2013

Nalewka z czereśni



Składniki:

- czereśnie - 0,5 kg
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- cukier - 3 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:


Sezon zbierania owoców jest w pełni więc tym razem nadszedł czas na czereśniówkę. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Dojrzałe i soczyste czereśnie umyć i wydrylować. Owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 3 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym alkoholem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Czereśnie, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

środa, 19 czerwca 2013

Nalewka z melisy



Składniki:

- liście melisy i mięty - tak aby wypełniały 1 słój o pojemności 1,7 l
- spirytus - 400 ml
- woda - 550 ml
- cukier - 2 łyżki
- goździki - 2 szt.
- cynamon - szczypta

Sposób przygotowania:


Zmieszać spirytus z 300 ml przegotowanej zimnej wody. Umytymi liśćmi melisy oraz kilkoma liśćmi mięty wypełnić w 3/4 słój i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Z pozostałej 1/4 ilości liści i 250 ml wrzącej wody zaparzyć aromatyczną herbatę. Po ostygnięciu herbaty wywar w całości przelać do słoja, dosypać 2 łyżki cukru, goździki i cynamon. Wymieszać i odstawić na kilka dni w słoneczne miejsce. Jeśli nalewka będzie dłużej stała w słońcu, napój zmieni barwę z zielonej na brązową. Melisówkę zlać do butelek wyciskając przy tym dokładnie liście melisy. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po kilku tygodniach leżakowania. Na zdrowie. 

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Tapenada



Tym razem coś do przegryzienia. Mój sposób na tapenadę czyli pastę z oliwek.

- oliwki zielone bez pestek, nadziewane papryką - 15 szt.
- oliwki czarne - 5 szt.
- kapary w zalewie octowej - 1 łyżeczka
- czosnek - pół ząbka
- świeża bazylia - 2 liście
- pomidor suszony - 1 szt.
- ziarna słonecznika - 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie
- pieprz
- szczypta soli
- oliwa z oliwek

Składniki wymieszać, rozdrobnić w moździerzu lub zmiksować. Podawać z grzankami. Smacznego!

wtorek, 14 maja 2013

Raki (rakia) z Albanii




Raki produkowana jest poprzez destylację sfermentowanych owoców, najczęściej winogron, rzadziej śliwek.  W Albanii pije się ją z małych kieliszków zwanych "teke" co oznacza pojedynczy strzał, a w dosłownym tłumaczeniu z albańskiego - dubeltówka. Może się zdarzyć, że zostaniemy poczęstowani "dopio" - podwójny strzał, czyli napój podany w szklance. Podczas wizyt w domach albańskich zazwyczaj goście są częstowani trunkiem - nie należy odmawiać poczęstunku, ponieważ jest to obraźliwe dla gospodarza. Należy jednak pamiętać, że raki to alkohol ok. 40 %. Raki Rushi czyli Raki z winogron w Albanii można kupić w przeliczeniu już za ok. 13 zł. ;)

środa, 1 maja 2013

Likier kajmakowy





Składniki:

- puszka kajmaku
- wódka - 0,5 l
- kawa - 75 ml
- śmietanka 30% - 200 g

Sposób przygotowania:


Likier kajmakowy nazywany też domowym Baileys-em jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Konsystencja likieru powinna być umiarkowanie gęsta, natomiast smak słodki.  

wtorek, 2 kwietnia 2013

Nalewka jagodowa




Składniki:

- jagody - 2 szklanki
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:

Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte jagody umieścić w dużym słoiku, dodać 2 duże łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Chcąc uzyskać wytrawną zdrowotną nalewkę nie dodajemy cukru. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Jagody, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

środa, 27 marca 2013

Miodówka



Składniki:

- miód - 100 ml
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L


Sposób przygotowania:


Przepis na miodówkę jest niezwykle prosty. Podobnie jak w przypadku nalewek, rozcieńczamy spirytus, czyli do 0.5 L spirytusu dolewamy 0,7 L zimnej przegotowanej wody oraz 100 ml miodu, najlepiej spadziowego. Moim zdaniem miód spadziowy nadaje najlepszy smak miodówce. Mieszankę rozlewamy do butelek, po kilkudniowym "przegryzieniu" nadaje się do spożycia.

piątek, 22 lutego 2013

Nalewka z moreli



Składniki:

- morele - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 4 łyżki stołowe


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste morele pokroić w ćwiartki wcześniej pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 4 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. 
Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać kolejne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.



niedziela, 17 lutego 2013

Nalewka wiśniowa



Składniki:

- wiśnie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 3 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste wiśnie umyć i w większej ilości wydrylować, zostawiając kilka owoców z pestkami. Wiśnie umieścić w dużym słoiku, dodać 3 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Wiśnie, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

poniedziałek, 11 lutego 2013

Nalewka brzoskwiniowa



Składniki:

- brzoskwinie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowa


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste brzoskwinie pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

czwartek, 7 lutego 2013

Nalewka z pigwy



Składniki:

- Pigwy - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe owoce pigwy obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i odrobinę soku z cytryny. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce.   Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

środa, 6 lutego 2013

Nalewka ze śliwek



Składniki:

- śliwki węgierki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowe
- rodzynki


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste śliwki pokroić w ćwiartki pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru oraz kilka rodzynek. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

Nalewka gruszkowa



Składniki:

- gruszki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- cynamon

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste gruszki obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i szczyptę cynamonu. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce.   Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.