Składniki:
- dzika róża - 2 szklanki
- spirytus - 250 ml
- woda - 350 ml
- syrop klonowy - 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania:
Mamy jesień i pierwsze przymrozki więc to najlepszy czas na zbiory owoców dzikiej róży. Tym razem do posłodzenia nalewki, zamiast miodu czy cukru, zastosowałem syrop klonowy.
Dojrzale owoce dzikiej róży należy pozbawić ogonków, oczyścić, umyć, rozdrobnić i umieścić w słoju, dodać dwie łyżki stołowe syropu klonowego oraz zalać wcześniej przygotowanym roztworem spirytusu z wodą. Słój odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsając nim. Następnie napój zlać do butelek, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. Z owoców które pozostały po nalewce można, mieszając z innymi owocami, ugotować kompot. :-)