piątek, 22 lutego 2013

Nalewka z moreli



Składniki:

- morele - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 4 łyżki stołowe


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste morele pokroić w ćwiartki wcześniej pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 4 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. 
Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać kolejne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.



niedziela, 17 lutego 2013

Nalewka wiśniowa



Składniki:

- wiśnie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 3 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste wiśnie umyć i w większej ilości wydrylować, zostawiając kilka owoców z pestkami. Wiśnie umieścić w dużym słoiku, dodać 3 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Wiśnie, które pozostały w słoiku zasypać cukrem, po kilkunastu dniach uzyskamy słodki sok. Owoce wraz z sokiem można wykorzystać do deserów, lodów, ciastek itp. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

poniedziałek, 11 lutego 2013

Nalewka brzoskwiniowa



Składniki:

- brzoskwinie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowa


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste brzoskwinie pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

czwartek, 7 lutego 2013

Nalewka z pigwy



Składniki:

- Pigwy - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe owoce pigwy obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i odrobinę soku z cytryny. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce.   Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

środa, 6 lutego 2013

Nalewka ze śliwek



Składniki:

- śliwki węgierki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier - 2 łyżki stołowe
- rodzynki


Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste śliwki pokroić w ćwiartki pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 2 łyżki cukru oraz kilka rodzynek. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

Nalewka gruszkowa



Składniki:

- gruszki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa
- cukier - 1 łyżka stołowa
- rodzynki
- cynamon

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste gruszki obrać i pokroić w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, umieścić w dużym słoiku, dodać po 1 łyżce miodu i cukru, kilka rodzynek i szczyptę cynamonu. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce.   Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Nalewka orzechowa


Składniki:

- orzechy włoskie - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- miód - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania:


Orzechówka to nalewka zdrowotna - najlepsza na dolegliwości żołądkowe. Najważniejszym składnikiem są orzechy włoskie zbierane w okolicach miesiąca lipca. Orzechy muszą być zielone i niedojrzałe. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte orzechy włoskie pokroić na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku, dodać 1 łyżkę miodu i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

niedziela, 3 lutego 2013

Nalewka malinowa



Składniki:

- maliny - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier

Sposób przygotowania:


Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki stołowe cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu. 

środa, 30 stycznia 2013

Nalewka truskawkowa


Składniki:

- truskawki - 1 kg
- spirytus - 0,5 L
- woda - 0,7 L
- cukier

Sposób przygotowania:


Zmieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój zlać do butelek a do owoców w słoiku dosypać następne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.